Ez élődonoros veseátültetés a transzplantáció egyik leghatékonyabb formája, és jelentősen javíthatja a beteg életminőségét.

Az élődonoros veseátültetés előnyei:

  • Rövidebb várakozási idő: A halott donortól származó vesére várni hónapokig, sőt évekig is tarthat. Az élődonoros veseátültetéssel a beteg hamarabb hozzájuthat a szükséges szervhez.
  • Jobb grafttúlélés: Az élődonoros vesék általában hosszabb ideig működnek, mint a halott donortól származó vesék.
  • Kevesebb komplikáció: Az élődonoros veseátültetéshez kapcsolódó komplikációk száma alacsonyabb, mint a halott donortól származó veseátültetésnél.

Miért van szükség élődonoros veseátültetésre?

A veseelégtelenség egy súlyos betegség, melynek során a vesék elvesztik funkciójukat. A veseátültetés az egyetlen gyógymód a veseelégtelenségre, de a halott donortól származó vesék hiánya miatt a betegeknek gyakran hosszú ideig kell várniuk a transzplantációra. Az élődonoros veseátültetés lehetőséget ad arra, hogy a betegek gyorsabban kapjanak új vesét, és ezáltal megelőzhetik a veseelégtelenség súlyos szövődményeit.

Kik lehetnek élődonorok?

Csak egészséges felnőttek lehetnek élődonorok. A donornak kompatibilisnek kell lennie a beteggel a vércsoport és a szöveti antigének tekintetében. A donoroknak alapos kivizsgáláson kell átesniük, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a műtét nem jelent kockázatot az egészségükre.

Az élődonoros veseátültetés előnyei:

Rövidebb várakozási idő: Az élődonorok általában családtagok vagy barátok, akik hajlandóak azonnal felajánlani a veséjüket. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell hosszú ideig várniuk a transzplantációra.

  • Jobb grafttúlélés: Az élődonortól származó vesék átlagosan hosszabb ideig működnek, mint a halott donortól származó vesék.
  • Jobb betegtúlélés: Az élődonoros veseátültetésen átesett betegek átlagosan hosszabb ideig élnek, mint a halott donortól származó veseátültetésen átesett betegek.

Az élődonoros veseátültetés hazai jogi szabályozásának háttere:

Élődonoros veseátültetés esetén, ha donor a recipiens genetikai rokona (szülő, testvér, nagyszülő, gyermek, unokatestvér), akkor nem kell az etikai Bizottsági vizsgálata, így annak engedélye sem. Az orvosi előzetes vizsgálatok elvégezhetők.
Ha donor jelölt nem genetikai rokon (házastárs, élettárs, barát, stb.), akkor, még a vizsgálatok előtt az egyetem etikai Bizottságának engedélye szükséges, melynek űrlapját rendelkezésére bocsájtjuk.

Ha a vizsgálatok végeztével Ön alkalmasnak bizonyult, a szerv adományozásának kérelmét (a donor beleegyezését) közokiratba kell foglalni. A közokiratnak a beleegyezés általános követelményein túlmenően a donor arra vonatkozó nyilatkozatát is tartalmaznia kell. Így azt, hogy az adományozás minden kényszertől, fenyegetéstől, és megtévesztéstől mentesen, ellenérték nélkül történt.

Az élődonoros veseátültetés betegtájékoztatója

Az élődonoros veseátültetés brossúrája

 
Share This