Sajtószoba – Trappancs

A legjobb tízben Velkey Ádám

Ádám 26 éves, 10 éve veseátültetett és harmadszor jelölt az „Év Sportolója” díjra.

Veszprém legjobb sportolói között Gyurkó Alexandra

Alexandra 1 hónapos korában derült ki, hogy májbeteg és csak a szervátültetés segíthet rajta. 1997 májusában Hamburgban új lehetőséget kapott az édesanyjától: májának egy darabját ültettek a rossz mája helyére. Ez a máj 1997 óta kifogástalanul működik. 2005 óta hetente háromszor jár úszni, éremgyűjteménye megszámlálhatatlan.
Ötödször nyerte el a „Veszprém legjobb speciális sportolója” megtisztelő címet.

Egyszerre kapott új tüdőt és májat a 25 éves Krisztián – azt hitték, az 1 éves kort sem éli meg

„Amikor két évvel ezelőtt megcsörrent a szervriasztást jelző telefon, az izgalom helyett elmondhatatlan nyugalom lett úrrá rajtam. Ahhoz képest, hogy születésemkor azt mondták, hogy az egyéves kort sem élem meg, elég jól állok.”

Márk egy hős!

Azóta három szülinapot tartunk: decemberben a vese-szülinapját, februárban a máj-szülinapját és januárban a születésnapját. Mindhárom születésnapon hálával és köszönettel égnek a gyertyáink.

Gyermekkora álma vált valóra a sport által

Új esély az életre: csontvelő-transzplantáció után

Gyógypedagógusnak készül a transzplantált atléta

A másik nagy célom befejezni a sulit, amit még májátültetésre várva kezdtem el: szeretném végre elmondani magamról, hogy gyógypedagógus vagyok.

A sport transzplantáció után is fontos maradt

A krónikus betegséggel együtt élni nem mindig könnyű, de úgy érzem, hogy amennyit elvett tőlem az élet, a veseátültetés után legalább annyit kaptam is. Szerencsésnek érzem magam, hogy megtaláltam az utat, ami boldoggá tesz, és ami hozzásegített a közel teljes élethez.”

A májtranszplantált fiatalember célja kijutni az Európa Bajnokságra

Dávidnak 15 éves korában derült ki, hogy Wilson kórja van, mely miatt néhány hét után májtranszplantációs várólistára került és még abban az évben meg is történt a sikeres májátültetés a budapesti Transzplantációs és Sebészeti Klinikán – 12 évvel ezelőtt.

Ha Réka jól van, én is jól vagyok!

Ha Réka jól van, mindannyian jól vagyunk. Nekünk szülőknek az a dolgunk, hogy kísérjük ezen az úton, ami néha nehéz, néha könnyebb, a sikeres veseátültetés csodája nem hasonlítható semmihez.

Ridikül: Amit a szervdonációról tudni kell

Szervátültetés, élődonoros transzplantáció, élet a szervátültetés után – beszélgetés Dr. Máthé Zoltánnal, a Transzplantációs Klinika igazgatójával, Szanyi Tímeával és Hollós Katával, az ÚjraSzervezés Alapítvány vezetőivel, valamint Feszt Tímeával, a Trappancs Egyesület elnökével.

Esély a teljes életre

Az üzenet egyértelmű: „A szervátültetés életet ment! Például az enyémet.”

Kezdjetek el élni!

Úgy gondolom, hogy szerencsés ember vagyok, mert minden téren megtaláltam a saját utamat, fantasztikus gyerekekkel, hihetetlenül erős és kitartó fiatalokkal és nálam sokkal bölcsebb felnőttekkel, akikkel az álmainkat közösen valósítjuk meg: a sikeres szervátültetés előtt és után is.”  A jelszó évek óta ugyanaz: „Kezdjetek el élni!”   Interjú Feszt Tímeával,a  Trappancs vezetőjével

Az ifjú tehetség sikerei

Néhány héttel születése után kiderült, hogy súlyos májbetegséggel jött a világra, melyen csak transzplantáció segíthet. Tizenegy hónaposan Hamburgban új májat kapott, és ezzel az élet lehetőségét. Négy éves korától rendszeresen úszik, először oktatásra járt, mostanra a Trappancs Egyesület igazolt versenyzője.

A sport és a család egysége

A családtagjaim egyből felajánlották a veséjüket, édesanyám nagyon szomorú volt, mert összeférhetetlenség miatt nem lehetett ő a donor, édesapám viszont jó élődonornak bizonyult a kivizsgálások során. Már megvolt az időpont az élődonoros vesetranszplantációra, amikor váratlanul kaptam egy telefont: veseriadóm volt, a budapesti Transzplantációs Klinikán egy pont nekem megfelelő vesével vártak. Az a műtét sikeres lett, azóta – azaz 6 éve – jól működik a vesém. Sokszor gondolok hálás szívvel arra, aki hozzásegített az új életemhez és remélem, hogy odafent is büszke rám.
Interjú Szabó Donáttal, aki a sikeres vesetranszplantáció után kezdett el atletizálni. 

Hosszú Katinka motiválja a transzplantált úszóbajnokot

Levente húsz éves lesz idén, egészséges, aktív és sportos gyermekkora után tizenöt éves korában derült ki végstádiumú veseelégtelensége, mely miatt szinte azonnal vesetranszplantációs várólistára került, majd 2013 májusában új vesét kapott a szegedi Transzplantációs Osztályon.
„Úgy tekintek vissza erre, mint egy nagyszerű utazás kezdetére. Amikor egyszer vége lesz, hihetetlen élményekre fogok visszatekinteni.”  
Úszás veseátültetés után – Interjú Korcsik Leventével

Vesére várva sportol

„A veseelégtelenségem megnyitott egy új kaput előttem az életben, és ezért talán hálás is lehetek a sorsnak, hiszen ki tudja, milyen ember lennék, hogyan gondolkodnék a világról, ha mindez soha nem történt volna meg velem. Ez tanított meg a feltétel nélküli küzdésre is többek között. Hiszek benne, hogy a dolgok okkal történnek velünk, és talán az volt a sorsom, hogy a korai megpróbáltatásokon keresztül megtanuljak bízni önmagamban és abban, hogy én is megérdemlem, hogy boldog és sikeres legyek.”
Interjú Kisbakonyi Fannival, a veseátültetésre váró dializált futólánnyal

Májtranszplantáció, sport és egészség-gazdaságtan

A mindennapokban boldog szimbiózisban élek Lukréciával, a májammal, és remélem ez még nagyon sokáig így is marad: én életben tartom őt – ő pedig engem.
Tenisz, röplabda és egészség-gazdaságtan májtranszplantáció után – Interjú Jakab Ivettel

A sport a teljes élet titka – tüdőtranszplantáció után is

A tüdőátültetés után 4 évvel mindent duplán csinál:
– egyetemre és főiskolára jár egyszerre,
– a hallgatói önkormányzat tagja, emellett heti 1-2 napot dolgozik máshol is,
– teniszezik és röplabdázik:
a lehető legteljesebb életre törekszik és éli is azt.
Teljes élet tüdőtranszplantáció után – Interjú Tóth Rolanddal

Sikerek, meglepetések és tervek

Most a legfőbb cél a sikeres félév mellett, majd az, hogy ismét dobogóra tudjak állni a júniusban-Cagliariban megrendezendő Európa-bajnokságon. Hiszem, hogy kemény munkával el fogom érni a céljaimat, hiszen rengeteg van belőlük.
Úszás, egyetem és teljes élet májtranszplantáció után – Interjú Gyurkó Alexandrával

A bowling bajnoka

Néhány hónappal a dialízis megkezdése után szólalt meg a telefon, hogy szervriadóm van, induljunk a budapesti Transzplantációs Klinikára: így lettem kombinált vese- és májtranszplantált. Azóta – a rendszeres gyógyszerszedés mellett is – úgy élek, mint bárki más.   
Bowling kombinált vese- és májátültetés után – Interjú Hasznos Szabinával

Új tüdővel kezdett új életet a szolnoki Európa-bajnok lány

A kérdés már csak annyi, hogy férhet ennyi akaraterő egy olyan lányba, aki számunkra elképzelhetetlen nehézségekkel élte gyerekkorát? A válasz alighanem benne van a kérdésben. Ahogy a nagyszülők állhatatossága, nagyszerűsége sem fejezhető ki Európa- és világbajnok érmekben.”
Atlétika tüdőtranszplantáció után – Jenes Virág története

Mernek élni

„Természetesen nem kell mindenkinek Afrikába elmenni, de bárki nyugodtan végigülhet egy sok ezer fős közönséget vonzó koncertet. Nem retteghet folyton attól, hogy elkap egy betegséget. Elkaphatjuk, ahogy mások is. De ettől még nem lökődik ki a tüdőnk. A csúcstámadás is fejben dőlt el. Ha nem akarjuk, lehettünk volna bármilyen edzettek, nem jutunk fel az 5895 méter magas hegyre. Akartuk. Ahogy a műtétet is akartuk.”
TeamLungary, azaz a magyar tüdőtranszplantációs csapat a Kilimandzsárón

Teljes értékű élet és egy Kilimandzsáró-expedíció transzplantáció után

Akik felérnek, gondoljanak arra, hogy a transzplantáció után új élet kezdődött, és akin lehet segíteni, az kapja meg ezt a segítséget. De ma még sokkal kevesebben vannak várólistán, mint amennyi betegnek esélyt lehetne adni – hangsúlyozza Lang professzor. – Az expedíción láthatatlanul velünk vannak mindazok, aki lehetővé tették ezt az utat: köszönet érte a donoroknak, a hozzátartozóknak, a háttércsapatnak, a transzplantációs teamnek és a kezelőorvosoknak.
TeamLungary, azaz a magyar tüdőtranszplantációs csapat a Kilimandzsárón

Büszkeség: tüdőátültetés után világbajnokságon állhatott dobogóra a 15 éves Virág

A fiatal bajnok idén nyáron már a nyolcadik szerv­születésnapját ünnepelte: új tüdőt 2009-ben egy ötéves gyermektől kapott. Ezzel a szervvel azonban először próbálta ki magát világbajnokságon, amin 3 bronzérmet is bezsebelt.
Atlétika tüdőátültetés után – Jenes Virág 

Malaga érmei – Szervátültetettek Világbajnoksága

A Magyar Szervátültetett Válogatott tagjai közé 15 sportoló került be a Trappancs Egyesületből – 5 úszó, 5 atléta, 2 teniszező/röplabdázó, 2 asztaliteniszező/röplabdázó és 1 bowlingozó. A 15 fiatal sportoló közül 2 tüdőátültetett, 2 máj- és vesetranszplantált, 6 veseátültetett, 4 májátültetett és 1 csontvelő-transzplantált.

Kóka Zoltán szervátültetett világbajnok sportoló

A hajdúszoboszlói televízió riportja Kóka Zoltánnal a szervátültetésről, arról, hogy mennyiben változott meg az élete a vesetranszplantáció óta, milyen érzés a dobogón állni, milyen tervekkel és célokkal folytatja a továbbiakban és arról, hogy a szervátültetés életet ment.

Korosztályos világrekorddal lett aranyérmes Süli Flóra

A 15 éves Süli Flóra, aki tavaly megkapta a Délmagyarországtól Az év embere 2016 díjat, cisztás fibrózisa miatt 2009 óta májátültetett.

Sikerrel szerepelt Ferencváros kiválósága a Szervátültetettek Világbajnokságán 

Jakab Ivett 9 éve májtranszplantált, Ferencvárosban élő debreceni fiatal hölgy. 6 éve teniszezik és röplabdázik versenyszerűen.

Két világcsúcsot futott a ceglédi veseátültetett sportoló a Szervátültetettek Világbajnokságán

Ádám erre a világbajnokságra azzal a határozott céllal ment, hogy megvédi a két évvel ezelőtt megszerzett világbajnoki címeit: megtette. Nem is akárhogy!
Velkey-Guth Ádám veseátültetett atléta sikerei

Siker!!! Kóka Zoltán derecskei sportoló világbajnok lett a Szervátültetettek Világbajnokságán

Kóka Zoltán 10 éve veseátültetett. A betegsége előtti és alatti években is rendkívül sportos életet élt, de a versenyszerű asztaliteniszezést csak a sikeres veseátültetés után kezdte el. Azóta számtalan hazai- és nemzetközi versenyen vett már részt sikerrel. Kóka Zoltán mérlege ezen a világbajnokságon: 3 bronzérem és 1 aranyérem.

Szervátültetett úszóink sikerei

Májtranszplantált és vesetranszplantált hódmezővásárhelyi úszóink: Süli Flóra (14) világbajnok lett 50 mellen, míg Korcsik Levente (19) ezüstérmet szerzett 50 háton.

Bekerült egy újpesti a világ tíz legjobb szervátültetett atlétája közé

Donát 2011 óta veseátültetett, 2012 óta atletizál versenyszerűen. Az idei Szervátültetettek Világbajnokságán sikerült teljesítenie a célját: ott van a világ legjobb tíz szervátültetett atlétája között

Aranyat hozott haza a pécsi kislány a Szervátültetettek Világbajnokságáról

A legfiatalabb magyarországi szervátültetett sportoló: Sipos Tímea 11 éves úszó, aki 10 éve májtranszplantált.

Sikerrel szerepelt Mosonmagyaróvár veseátültetett atlétája a Szervátültetettek Világbajnokságán

Réka 13 éves, másfél éve veseátültetett és a betegsége előtti és alatti években is rendszeresen futott, a versenyszerű atlétikát a sikeres vesetranszplantációt követően kezdte el.

Bronzérmes lett a 16 éves pestújhelyi lány a szervátültetettek világbajnokságán

Vivi a 2014-ben történt veseátültetés után kezdett el atlétizálni. Azóta már állt a dobogón a Szervátültetettek Európa Bajnokságán és a Szervátültetettek Világbajnokságán is.

Sikerrel szerepelt Mosonmagyaróvár veseátültetett atlétája a Szervátültetettek Világbajnokságán

Élete első nemzetközi versenyéről – a Magyar Szervátültetett Válogatott legfiatalabb atlétájaként – három bronzéremmel és egy ezüstéremmel tért haza az atlétikapályáról.

Új vesékkel nyert VB címeket Ádám

Velkey-Guth Ádám veseátültetése 9 éve történt. 2017-ben súlylökésben, 100 méteres síkfutásban (11.10) és 200 méteres síkfutásban (23.41) szerzett aranyérmet, utóbbi kettőt világcsúccsal nyerte, kislabda- és gerelyhajításban harmadik lett, a 4×100 és a 4×400 váltó tagjaként egy-egy ezüst­érmet szerzett a Szervátültetettek Világbajnokságán.

Kiváló eredmények a Szervátültetettek Világbajnokságán

Két hódmezővásárhelyi fiatal: egyikük a vesetranszplantáció után, másikuk a májtranszplantáció után kezdett el úszni.

Májátültetés után lett világbajnok a pécsi kislány

A Magyar Szervátültetett Válogatott legfiatalabb sportolója, a 11 éves Sípos Tímea volt, aki 10 éve májtranszplantált.

Ha akkor nem kerülök műtőbe, két hónapot éltem volna még

Luca 25 éves koráig úgy élte az életet, ahogy egy átlagos fiatal lány. 2014 augusztusában furcsa fáradtságot kezdett érezni, az élete pedig teljesen megváltozott. Egy év alatt megjárta a poklot, az életéért küzdött, végül új májat kapott, amivel 2 éve boldog és teljes életet él.

Az összefogás ereje – beszélgetés Németh Georginával

A „betegséget” el kell engedni, tovább kell lépni. Ha bemutatkozom, már nem azt akarom mondani, hogy Németh Gina vagyok, májtranszplantált. Én egyszerűen Németh Gina vagyok, és bár egyáltalán nem titok, ami történt velem, ha valaki véleményt alkot rólam, vagy megismer, ez esetleg legyen egy érdekesség, de ne egy olyan dolog, ami engem meghatároz.

Ha van cél, van odavezető út is

Alexandra 20 éve májtranszplantált és több mint 10 éve úszóbajnok. Újabb nagy csatára készül: az egyetemi vizsgaidőszak végén világbajnok szeretne lenni Malagában, a Szervátültetettek Világbajnokságán.

Ma már büszke vagyok a hegeimre

„Minden nap szeretnék valami tartalmasat tenni, és segíteni másoknak, akiknek ugyanez a sors jutott. Megtapasztaltam, milyen lehet meghalni. Én ettől már nem félek. Inkább csak attól, hogy nem leszek elég jó arra a feladatra, amiért életben maradtam.”    – Interjú Varga Virággal, aki a májtranszplantáció óta befejezte az ELTE jogi karát, elkezdett dolgozni és mellette továbbra is tanul.

Sétálj Meszesig a szervátültetett gyerekekért!

Egy megható kezdeményezés a szervátültetett sportoló gyerekcsapatért

Megtapasztaltam, milyen lehet meghalni. Én ettől már nem félek.

Tavaly januárban egy új májjal újjászületett. Azóta sok minden történt vele és benne. Varga Virág, a májtranszplantáció után lett jogász.

Ezek a lányok onnan nyernek, ahonnan sokan meg sem próbálnák

Két különleges kislány, két különösen nehéz sorssal – szülők nélkül. Egyikük veseátültetett, másikuk tüdőtranszplantált.

Az ÉV EMBEREI között Hódmezővásárhelyen: Süli Flóra

Hódmezővásárhelyen az ÉV EMBERE lett Süli Flóra, 14 éves májtranszplantált úszónk!
Flora néhány hónapos korában derült ki, hogy cisztás fibrózisa van, amely miatt hét éves korában kapott új májat a budapesti Transzplantációs Klinikán. 5 éve úszik a HVSC-ben, edzője Molnár Ernő készíti fel a versenyekre, melyeken rendszerint a dobogó tetejére állhat.

„Meglepődtem, mikor megtudtam, hogy Év embere lettem. Nem számítottam rá, hogy engem választanak. Nagyon örülök! Köszönöm azoknak, akik ajánlottak. Már megvan a díj helye, amit a vitrinbe, az érmek és a többi trófea mellé teszek majd”

Egyre több rajongója van parasportolóinknak

Gyurkó Alexandra májtranszplantált úszó kifejezetten örül annak, hogy a parasportolókat az épekkel együtt díjazzák, amit a Sportreggeliben is elmondott.

Kisbajnok – BajnokArc: Velkey-Guth Ádám

A veleszületett Alport-szindróma miatt 2007-ben elkerülhetetlenné vált a veseátültetés. Mindig is szeretett sportolni, az atlétikára 2013-ban talált rá, 2014-ben már 4 világbajnoki aranyérem bizonyította, hogy helyesen döntött. Ezt követte azóta számos Európa- és világbajnoki trófea, jelölték az Év sportolója címre, 2015-ben pedig Cegléd legnépszerűbb sportolójának választották.

 

Share This