„A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a BSI idén már hetedik alkalommal rendezte meg a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamot a SPAR Budapest Maraton Fesztivál keretein belül, melyet akár Lélekfutamnak is nevezhettünk volna.

Az esemény célja idén is az volt, hogy a fogyatékossággal élő  gyermekek is átélhessék a versenyzés örömeit, izgalmait, hiszen itt most ők is ugyanúgy rajtszámmal indulhattak a futóversenyen és a célban ugyanúgy érmet kaptak a nyakukba, mint ép társaik.

Az évről-évre egyre nagyobb létszámú mezőnyben hallás-, látás-, mozgássérült, tanulásban vagy értelmükben akadályozott, szervátültetett, illetve halmozottan sérült futók egyaránt indultak.

A táv szimbolikus, 500 méter volt, melyet voltak, akik könnyedén lefutottak, voltak azonban, akik csak segítséggel, lassabban, vagy éppen sétálva tudtak megtenni. De mindez itt nem számított, csak az, hogy egymásra figyelve, egymást segítve, a sajátos nevelési igényű gyermekek, fiatalok és részesei voltak ennek a fantasztikus futófesztiválnak.

Nagy öröm, hogy közéleti személyiségek, neves színészek, sportolók is ügyünk mellé álltak és aktív részesei voltak az eseménynek. Ez amiatt is fontos számunkra, mert a szeptember 28-án, szombaton, 14.35 órakor elrajtolt FODISZ Esélyegyenlőségi Futam egyben figyelemfelhívás is volt – az elfogadásért, a befogadásért, a társadalmi integrációért! Boldogság, sok ép embertársunk is csatlakozott hozzánk, szolidaritásukat kifejezve.

A szeretethez, az elfogadáshoz, a megismerésen, a közös élményeken keresztül vezet az út! Kell-e erre jobb alkalom, mint egy közös futás?

Idén minden eddiginél többen, hatszáznál is többen álltunk rajthoz! A mezőnyt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Szabó László, a FODISZ elnöke közösen indította el.”      (http://fodisz.hu)

Az eseményen ismét ott volt a Trappancs csapata: kicsik és nagyok, szervátültetett gyermekek és egészségesek tesók, valamint szüleik is együtt futottak a Lélekfutamon. Csatlakozott hozzánk Kinga, a művesekezelt atléta aki a 3 km-es gyaloglás egyéni versenyének célba érkezése után szaladt át az 500 méter rajtjához. A legfiatalabb futónk Szabi volt, aki 7 éves és 4 éve veseátültetett:  élete első futóversenyén vett részt, a legrutinosabb futónk a 19 éves Vivi volt, aki az öt évvel ezelőtti veseátültetése óta minden évben rajthoz állt a FODISZ Esélyegyenlőségi futamán.

Share This