Már hagyománnyá vált, hogy a Trappancs Egyesület szervezi a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapján a Magyar Szervátültetettek Szövetségének rendezvényét a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. 2023-ban 68 nevezővel büszkélkedhettünk, a legkisebbtől a legtapasztaltabbig, 6 éves kortól 70 éves korig.

Veseátültetett, májtranszplantált, szívátültetett és tüdőátültetett futók és gyaloglók is ott voltak, hogy a hála és tisztelet lépéseivel fejezzék ki hálájukat a szervdonációért és tiszteletüket adják a donoroknak. A hangosbemondó számtalanszor ismételte: „A szervátültetés életet ment!”

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 12 önkéntese segítette a nap zökkenőmentes lebonyolítását a BSI által biztosított óriási sátorban.

Emlékezetes élmény volt ez mindannyiunk számára, és megmutattuk, hogy milyen erős közösség vagyunk. Mi, szervátültetettek nemcsak egymást támogatjuk, de inspiráljuk is azokat, akik még várakoznak a szervátültetésre, vagy éppen új szervet, új esélyt, új életet kaptak. A résztvevők között volt, aki ezen a napon ünnepelte az első „májszületésnapját”.

A Fogyatékosok Diáksport Szövetsége (FODISZ) által szervezett Esélyegyenlőségi futamon több mint 20 szervátültetett állt rajthoz, és együtt érkezett célba. Szív-, tüdő-, vese- és májtranszplantáltak teljesítették a távot, a célba érve pedig sokan életük első érmét kapták meg.

A gyaloglótávot választó szervátültetettek nagy lelkesedéssel vágtak neki a 2,3 km-es távnak, amelyet együtt teljesítettek. A célba érkezéskor megható volt látni az örömöt és a könnyeket a csapattársak arcán, akik együtt léptek át a célkapun, megmutatva, hogy a szervátültetés nem akadály a sportolásban sem.

A 4×2 km-es váltófutáson 9 szervátültetett csapat indult, akik mindannyian a szervátültetés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Különösen büszkék voltunk a legfiatalabb futóinkra, Jankára és Janikára, a 6 és 7 éves májátültetett testvérpárra. Természetesen nem volt könnyű nekik, de két szervátültetett sportoló, Gelencsér Robi és Zilaj Csaba, a saját futásuk után visszamentek értük, és kézen fogva futották le velük a 2 km-t.

Az elsőnek induló futóink között két orvosunk is volt:

Dr. Mikes Bálint, a Bókay Gyermekklinika gyermeknefrológusa és Dr. Patonai Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika belgyógyásza. A doktorok csatáját döntetlenre futották – másodpercre pontosan, összehangoltan – mint a mindennapokban.

A Trappancs csapat tagjai is nagy elismerést érdemelnek: a csapatot Mikes Bálint doktor vezette, aki három általa kezelt vesetranszplantált gyerekkel alkotott közös csapatot:

  • Anna, 12 éves, 7 hónapja vesetranszplantált, édesapja egyik veséjét kapta
  • Dominik, 15 éves, 10 éve vese- és májtranszplantált
  • Gergő, 9 éves, kétszeres veseátültetett, akit édesanyja kísért a távon.

A „Jószívűek” csapatának neve is jelzi, hogy milyen különleges emberek alkották. Fülöp Angéla, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet asszisztensnője volt a csapat első futója, őt követte három szívátültetett csapattársa: Juhász Zoli, Fülöp Ádám és Weinber Zsófi, akik mindhárman megmutatták, hogy a szívátültetés után sincs lehetetlen.

Dr. Patonai Attila ismét csatlakozott hozzánk, és most is két általa gondozott májtranszplantált ifjú Trappancs hölgy voltak a csapattársa: Gyurkó Alexandra és Gulyás-Németh Georgina, valamint Ekler Luca világbajnok paraatléta egészítette ki ezt a csapatot.

A májtranszplantált gyerekeknek Csizek Zsófia doktornő lett volna a kísérője, de sajnos egy gonosz vírus megakadályozta ebben. Domonkos Ádám – májtranszplantált úszónk – bátran felajánlotta, hogy bár másik csapat tagja, beugrik ebbe a csapatba is, végül barátnője, Rácz Petra futott elsőnek. A gyerekek között volt Patrik (8,5 éves), Máté (13 éves) és Janka (6 éves), akik mindannyian csecsemőkoruk óta élnek új májjal.

Az atléták között világ- és Európa-bajnokaink is képviselték magukat. Gelencsér Róbert veseátültetett- és Zilaj Csaba csontvelőátültetett atléta mellett Domonkos Ádám májtranszplantált úszónk és Simon Dezső – szintén csontvelőátültetett – is remek időt értek el.

A következő csapatban vese-, szív- és májtranszplantált sportolóink egy egészséges testvérrel egészültek ki. A Nagy Réka, Radó Péter, Márkus Pál és Dorci alkotta négyes bizonyította, hogy együtt erősebbek.

A nyolcadik csapat is az egységet képviselte: Réka édesanyja, Szalay Éva indította el a futást, akitől májtranszplantált bowlingozó, Balogh Sándor vette át a stafétát. A harmadik futó betegsége miatt Réka ismét futott egy kört, majd a veseátültetett Dudásné Anita zárta a versenyt.

A hozzátartozók sem maradtak ki a közös élményből. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervátültetett atlétái – Robi és Csaba – családtagjai is összeálltak egy csapatba. Gelencsér Judit, Kata és Viki, valamint Zilaj Szilvia a legjobb időt futották ezen a versenyen.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ezen a napon és gyaloglással, futással, vagy önkéntes munkával segítette a Transzplantációs és Szervdonációs Világnapot 2023-ban is.

Jövőre Veletek ugyanitt!

Share This