Donorfa a Baross utcában

A STÉG Baross utcai Transzplantációs Nefrológiai Ambulanciája egy különleges művészeti projekttel erősíti a transzplantációra váró és azon átesett betegek közösségét. A folyosó falán megjelenő donorfa nem csupán esztétikai alkotás, hanem egy összetartó szimbólum is, amely az élet és a remény üzenetét hordozza.

Az összetartozás és a remény szimbóluma

A művész, Gulyás-Németh Georgina alkotása az ágakon keresztül az összetartozást, a leveleken pedig az új élet lehetőségét szimbolizálja. Az ölelő kezek a biztonságot és a gondoskodást sugározzák, miközben a festmény a transzplantációs folyamat lelki dimenzióit is tükrözi. Emlékeztet arra, hogy a tudományos előrelépések mellett a lelki támogatás és a közösség ereje is elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

A művészet ereje a gyógyulásban

Az orvosok és ápolók elkötelezettsége és szakértelme mellett a művészeti projekt is hozzájárul a betegek gyógyulási folyamatához. A klinikai környezetben gyakran előforduló stressz és szorongás enyhítésére a művészet egyedülálló lehetőséget kínál. A betegek és hozzátartozóik a műalkotások által közvetített pozitív üzenetekre összpontosíthatnak.

Nemzetközi összefogás

A donorfa mellett a művész további tervei között szerepel európai madarak ábrázolása is, amelyek az Eurotransplant szervezet szimbólumaiként a nemzetközi összefogást és a közös célt, az életek megmentését hangsúlyozzák.

Példaértékű kezdeményezés

Ez a kezdeményezés nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is példaértékű lehet. A művészet erejével hozzájárul a transzplantációs közösség erősítéséhez és a klinikai környezet humanizálásához. A projekt reményt ad a transzplantációra váróknak, és tisztelettel adózik azoknak, akik a szervadományozás által mások életét mentették meg.

Az alkotó szavai

Gulyás-Németh Georgina elmondta:

„Amikor lehetőségem adódott arra, hogy a klinika egyik falára festhessek, számtalan ötlet közül olyasmit kerestem, amivel hozzáadhatok a transzplantált közösséghez. Valamit, ami összeköt, amire hálával tekinthetünk, ami egy egyedi képbe öntve tükrözi a transzplantáció folyamatának lelki mivoltát. Külföldön a donorfalak megléte nagy divat, engem is más országban, az Egyesült Királyságban transzplantáltak Londonban.

Szerencsés vagyok, hogy van egy ilyesfajta viszonyítási alapom, és azért is, hogy itthon ilyen csodás orvosok végzik az utógondozást, az enyémet is. Szerettem volna, ha Magyarországon elsőként a mi klinikánkon is megvalósulhatna a donorfal gondolata, amit végül egy ölelő, megtartó kezeket szimbolizáló donorfaként ábrázoltam. Ez jelentheti az életet, akár a szervdonáció körforgását, akár az orvosok biztonságot jelentő gondoskodását. A jövőben szeretném a klinikát tovább díszíteni apróbb festmények által. Természetesen a szimbolikát ez esetben sem hagyom figyelmen kívül, európai madarakat szeretnék festmény formájában a klinikára költöztetni, akik az Eurotransplant szimbólumaiként szolgálnának, bízva abban, hogy a látványukkal még otthonosabbá tehetjük a kontroll vizsgálatok előtti várakozást.”

Tovább bővül a művészeti projekt

Márciusban beköltözött az első madár a Baross utca folyosójára: a reggeli vérvétel és az orvosi kontroll vizsgálat közötti időben Gina egy harkályt varázsolt a Donorfa mellé.

Köszönettel, hálával

A STÉG Baross utcai Transzplantációs Nefrológiai Ambulancia művészeti projektje példaértékű kezdeményezés, amely a transzplantációs közösség erősítését, a gyógyulás elősegítését és a klinikai környezet humanizálását tűzte ki célul. A donorfa és a tervezett madárfestmények az összetartozás, a remény és az élet szimbólumai, amelyek erőt és vigaszt nyújtanak a transzplantációra váró és azon átesett betegeknek.

… mert a szervátültetés életet ment! Például a miénket.

Feszt Tímea

Gina elérhetőségei:

https://directsketch.com/

#Vegyélhazait fb csoport

https://vegyelhazait.hu/bolt/directsketch-6262

https://www.facebook.com/directsketch

https://www.facebook.com/PetPortraitHungary

https://www.instagram.com/petportrait_hungary/?hl=hu

https://www.instagram.com/directsketch/?hl=hu

Share This