Az ELTE AJK Társadalmi felelősségvállalás programjában továbbra is részt veszünk, bár a 2019/2020-as félév nagyon másmilyen lett, mint a megszokott. 

Viszonylag gyorsan átálltunk az online oktatásra és semmilyen személyes kapcsolatunk nem volt a hallgatókkal, ami először ijesztőnek, sőt kivitelezhetetlennek tűnt, aztán mindannyian megszoktuk. A hallgatókat megismertettük a szervátültetés történetével, alapfogalmaival, a magyarországi és nemzetközi helyzettel, a jogi- és etikai kérdésekkel, személyes történetekkel – ezúttal online formában, a félév zárófeladataként pedig interjút kellett készíteniük egy-egy szervátültetett fiatallal. A visszajelzéseik alapján megérte átállni az online formára,  ezért úgy döntöttünk, hogy továbbra is vállaljuk  és a jelenleg zajló félévben is megpróbáljuk kihozni ebből a helyzetből a legtöbbet.  

Hallgatóink írták:

„Az egyetem által lehetőségem nyílt megismerni a Társadalmi Felelősségvállalás kurzust, amelyre való jelentkezésem során még nem is gondoltam volna, hogy milyen sok minden meg fog változni azzal kapcsolatban, ahogyan a világra tekintek. Mint mindenki másnak, nekem is vannak kisebb és nagyobb problémáim is és mivel számomra éppen azok az aktuális megoldandó feladataim, nem feltétlenül mélázok el mélyebben azon, milyen nagy és nehéz harcokat kell másoknak is vívni. Természetesen azért is jelentkeztem a kurzusra, hogy közelebbről megtapasztalhassam a való világ igenis létező problémáit és segítséget nyújthassak azoknak, akiknek a feladata jóval nagyobb, mint az enyém. Így ismertem meg a Trappancs Egyesületet, azon belül is egy szuper csapatot, akiknek szívügyük mások segítése.  

Sajnos a Covid19 okozta helyzet miatt nem volt lehetőségünk szorosabb viszonyt kialakítani és személyesen találkozni, azonban Feszt Tímea és Dr. Varga Virág mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tudást átadják számunkra. Bár már akkor is tátott szájjal figyeltem azt a sok történetet és információt amit kaptunk tőlük, pedig akkor inkább csak tényszerű dolgokról beszéltünk, magáról a jelenségről, mint szervátültetés, azonban igazán akkor jutott el a tudatomig, hogy hogyan valósul meg ez a folyamat és hogyan éli meg a személy, akinek új szervre van szüksége, amikor lehetőségem volt a félév zárásaként kapott feladatnál nyílt kérdéseket feltenni egy májtranszplantált fiatal lánynak.”   

„Nagyon jól vettétek az akadályokat és zökkenőmentesen tudtunk átállni az online formára. Én már az előző félévben is Veletek voltam, így számomra nem maradtak el a személyes találkozások a szervátültetett fiatalokkal, amik meghatározó élményt jelentettek számomra, de az online félév alatt mutatott videók is nagy hatással voltak mindannyiunkra. Köszönjük ezt a „béna” félévet, ha lesz lehetőségem rá, mindenképpen szeretnék újra jelentkezni a Trappancs kurzusra.” 

„Nekem nagyon kényelmes volt, hogy minden visszanézhető és visszaolvasható, volt amit többször is megnéztem és persze olyan is volt, ami kevésbé kötött le, de adott új információkat.  A két oktató – Dr. Varga Virág és Feszt Tímea – lelkesedése így is magával ragadott, a kurzus előtt soha nem gondolkoztam azon, hogy a saját szerveimet adnám-e, azóta pedig beszélgetünk is a kérdésről baráti- és családi körben is. Fontos volt számomra ez a félév, köszönöm Nektek.” 

Share This