ÉLET SZERVÁTÜLTETÉS UTÁN

A szervátültetett tinédzserek átkísérése a gyermekkorból a felnőtté válásig komplex rehabilitációs feladat.

A program sikeres véghez vitele orvosi szempontból nézve megelőző hatású a kamaszkorban tudatosuló és súlyosan átélt, hátrányos helyzetből adódó, jellemzően a szervátültetés miatt szükséges gyógyszerek szedésének elhanyagolásával járó és emiatt szervkilökődéshez vezető lázadó attitűdök fellépésére.

Készült a Magyar Transzplantációs Társaság kongresszusára 2014-ben a mi életünkből…

Szociológus szemmel azokat tekintjük fiatalnak, akik „már nem gyerekek, de még nem felnőttek, vagyis nem kezdték el a rendszeres kereső munkát, nem alapítottak családot, vagy egyszerűbben nem rendelkeznek a felnőttek összes jogával (Andorka, 2003). Ezeknek a fiataloknak a státusza már nem gyerek, de még nem is felnőttek, egy köztes életformában élnek. Ez egy rendkívül fontos életkori szegmens az egészséges társadalomban is, a szervátültetés előtt/után kiemelten szükséges foglalkozni velük.

A hagyományos közösségből akár évekre is kiszakadt transzplantált fiatalok itt olyan kortársaik közé kerülnek, akik tudják min mentek keresztül, toleránsak, elfogadóak, a tréningek hatása lehetővé teszi az egyéni teljesítmény fejlődését, és az együttműködési készség kialakulását, erősödését is.
A szervátültetett fiatalok hasonló helyzete megkönnyíti, hogy megnyíljanak a csoport s így önmaguk előtt, és felszínre hozzák, ezzel tudatosítsák félelmeiket, érzéseiket. A csoportüléseken megtapasztalják, hogy hasonló problémákkal küzdenek, nincsenek egyedül, így elfogadóbbak és toleránsabbak lesznek önmagukkal szemben is.
Folyamatosan végzett tevékenységeink:
– személyes és online-, egyéni- és csoportos beszélgetés (szükség esetén pszichológus bevonásával);
– évente két alkalommal tini tréning 3 napban, egy alkalommal egy hét szülő nélküli tábor;
szociális, mentális és fizikai segítségnyújtás szükség esetén;
– a transzplantált sportoló fiatalok támogatása sportszerrel, utazási költséggel, bérleti díjjal, nevezési díjakkal hazai és nemzetközi versenyeken,
– mindezekről folyamatos, szervátültetésről szóló pozitív kampány a facebookon.
Jelen előadásunkban az elmúlt években végzett munkánk számunkra legfontosabb pillanatait mutatjuk meg Önöknek.
Két szóban a lényeg? „MINDIG IGEN!

 

Emlékezünk, biztatunk és köszönünk mindent…

Köszönjük a segítséget, támogatást, szeretetet,
köszönjük, hogy figyelnek ránk és
köszönjük adójuk 1%-át!

Élet szervátültetés után:
TRAPPANCS EGYESÜLET
– ahol a jövő elkezdődhet!

Adószám: 18642885-1-41

Share This