A világon 1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”; később – 1986-ban – alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation. A szervátültetettek világjátéka kétévente kerül megrendezésre. A 2015-ben rendezett világbajnokságnak Argentína adott otthont, hazánkat 31 sportoló képviselte, akik 8 sportágban álltak rajthoz és közel 90 érmet szereztek. A résztvevő 44 ország közül Magyarország a negyedik helyen végzett az éremtáblán, az országos lakosságát és a résztvevő sportolókat arányosító listán Magyarország csapata lett a győztes. A magyar csapat összesített mérlege 41 aranyérem, 23 ezüstérem és 23 bronzérem.

A Magyar Szervátültetett Válogatott tagjai között hat Trappancs versenyzett:
Gyurkó Alexandra, Hasznos Szabina, Kóka Zoltán, Necz Viktor, Quittner Péter és Velkey-Guth Ádám.

Ők hatan 8 aranyérmet, 3 ezüstérmet, 5 bronzérmet szereztek,

 

valamint négyen a bronzérmet szerzett röplabdacsapat tagjai voltak.

Gyurkó Alexandra (19 éves, 18 éve májtranszplantált) 50 méter pillangó úszásban bronzérmet, 200 és 400 méter gyorsúszásban ezüstérmet, 50 és 100 méter gyorsúszásban aranyérmet szerzett, ezenkívül a 4×50 méteres női gyorsváltó tagjaként bronzérmet nyert.
Mérlege így 2 bronzérem, 2 ezüstérem és 2 aranyérem.

Hasznos Szabina (24 éves, 7 éve kombinált máj+vesetranszplantált)  egyéni bowlingban ezüstérmet szerzett, majd női párosban – Kövér Hajnalkával – aranyérmet nyertek.

Kóka Zoltán (25 éves, 8 éve veseátültetett)  egyéni asztaliteniszben bronzérmet, majd férfipárosban – Tóth Attilával – aranyérmet nyert, majd a férfipáros tollaslabda versenyen – Luib Istvánnal – bronzérmet szereztek. Zoli ezenkívül a bronzérmet nyert röplabdacsapat tagja volt.
Zoli mérlege: 1 aranyérem, 2 bronzérem

Necz Viktor (27 éves, 11 éve vesetranszplantált) a bronzérmes röplabdacsapatot erősítette, valamint bowling vegyespárosban – Lukács Edittel – a hetedik helyezen zárta a versenyt.

Quittner Péter (22 éves, 6 éve csontvelő átültetett) a bronzérmes röplabdacsapat tagja volt, valamint asztaliteniszezőként versenyzett. Utóbbiban az egyenes kiesési rendszerben egy rendkívül erős ellenfél – a későbbi világbajnok – ellen nem sikerült győznie, így erre az évre a British Transplant Games-en nyert aranyérme maradt a legfényesebb érem.

Velkey-Guth Ádám (24 éves, 8 éve vesetranszplantált) atléta jelentősen bővítette éremgyűjteményét ezen a világbajnokságon: Kislabdadobásban és gerelyhajításban bronzérmet nyert, majd 100 méteres és 200 méteres síkfutásban aranyérmet szerzett és súlylökésben is megszerezte a világbajnoki címet.
„Levezetésnek” a 4×400 méteres férfiváltó tagjaként bronzérmet, a 4×100 méteres férfiváltó tagjaként aranyérmet szerzett.
Ádám mérlege így 4 aranyérem és 3 bronzérem.

 

http://www.infocegled.hu/hirek/olvas/aranyos-fiu-ez-az-adam-2015-08-31-104139

http://www.webbeteg.hu/cikkek/portre/18335/zoli-vilagbajnok-lett-vesetranszplantacio-utan

http://www.vizipolo.hu/gyurko-alexandra-az-elejen-nem-szerettem-az-uszast-mert-utana-mindig-hajat-kellett-szaritani-interju-i-resz/

http://www.vizipolo.hu/gyurko-alexandra-az-osszes-ermem-szeretem-hiszen-mindegyikert-megdolgoztam-interju-ii-resz/

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nyolcvanhet-ermet-szereztek-a-magyarok

 

Share This