2017. március 21-én az Ismeretlen Donor Kopjafájánál tartotta a

Magyar Szervátültetettek Szövetsége a hagyományos megemlékezést mindazokról,

akiknek az életünket köszönhetjük.

A kopjafánál a Trappancs két tagja mondott beszédet:

Kőműves Luca és Varga Virág, akik

mindketten akut májelégtelenség miatt kaptak új májat, új esélyt, új életet.

,,A múltból nézve létrejöttünk esélye gyakorlatilag nulla, szédületes mázli, hogy itt lehetünk. Külön szerencse, hogy az irdatlan időfolyam jelent jelző vékonyka sávja éppen most halad a nekünk szánt időszak felett, felvillantva létezésünk lángját két végtelen halál között egy pillanatra. Kiválasztottak vagyunk, értékes az élet. Ez a valószerűtlen világ pedig rendkívül izgalmas és megismerésre vár. Ne csukjuk be szemünket hát, még ha ennek az is az ára, hogy néha pupillánkra vetül az örök elmúlás árnya.”
Boldogkői Zsolt

Egy intenzív osztályon fekvő halott. Egy autó roncsból kihúzott balesetes. Egy agyvérzésben elhunyt áldozat. Gyászoló család és hozzátartozók. Sokunk életében előforduló, nehéz időszakok, amelyek feldolgozása sokszor évekbe telik vagy talán egy örökkévalóságba.
Mindeközben valahol egy elkeseredett, megfásult, küzdelembe belefáradt ugyanakkor bizakodó beteg egy egészséges élet reményében, új szervre vár. Egy másik testben feladatait már beteljesített szervre.
Amikor befut a hívás a szívünk kalapálni kezd, ki megkönnyebbül, ki ujjong örömében, ki összezavarodva-kapkodva kezd készülődni.
Mentő, koordinátor, ápolók, sebészek, műtőssegédek megfeszített munkájával, órákkal később megtörténik a csoda, elkezdődik egy új élet.
Mindeközben csaponganak a gondolataink, sírunk, örömködünk, szorongunk, féltjük magunkat, egészségünket, a legnagyobb kincsünket, melyet ismeretlen donorainknak is köszönhetünk.” (Kőműves Luca)

„Mikor elveszítünk egy hozzánk közel álló embert, sokszor keressük a miért-eteket. Keressük az értelmét annak, hogy vajon miért kell elviselnünk innentől kezdve az ő hiányát. Miért van az, hogy Ő innentől nincs többé? Ezekre a kérdésekre nehéz és talán nem is igazán lehet válaszolni. A halál legtöbbször értelmetlen és nincsenek igazi válaszok a hozzátartozók számára. Azonban a szervátültetés egy kicsinyke értelmet adhat ennek a hatalmas veszteségnek. A mai modern orvosi technológiának köszönhetően már lehetőség van arra, hogy egy agyhalott személy szervei életet adjanak egy olyan embernek, akinek nem nagyon maradt már más lehetősége. Esélyt, lehetőséget, életet. Az elhunyt hozzátartozói talán azzal a tudattal lehetnek könnyebbek, hogy elvesztett szerettük a halálával megment egy vagy akár több súlyos betegségben szenvedő embert, ahogy megmentett minket is. Az ő szervei jelentik számunkra az életet. Ezen a mai napon (és szerintem mi az összes többi napon is) emlékezzünk ezekre a hősökre, ezekre a csodákra, akiknek MI az életünket köszönhetjük. Akiknek halála értelmet adott a mi életünknek, esélyt adott arra, hogy újrakezdjük, jobb emberek legyünk és mi is segíthessünk másokon akár. Adjunk hálát Nekik és hozzátartozóiknak az életünkért, a beültetett szervünkért, azért, hogy most itt állhatunk.” (Varga Virág)

 

Köszönjük donorainknak és családjaiknak,

akik hirtelen kialakult életveszélyes állapotunkból megmentették életünket,

ezzel lehetőséget adva, hogy valóra váltsuk álmainkat!

 

 

Share This