Petra négy éves korában derült ki, hogy egy vesével született és az sem működik igazán jól.  Még néhány évig sikerült ezt az egy vesét működésre bírni, de a vesefunkció  folyamatosan romlott. 9 éves korában már szükség volt egy Tenkchoff katéter beültetésre, melyen keresztül a hasi dialízis (CAPD) megoldható volt.

 A vesetranszplantációs várólistára már a művesekezelés előtt felkerült, végül fél év hasi dialízis után 2004. áprilisában érkezett meg az új élet reményével az új vese: Petra átesett a sikeres veseátültetésen a budapesti Transzplantációs Klinikán.

április 7-én születtem Veszprémben. Sokáig kisebb voltam, mint a korombeli gyerekek, kevesebb hajam volt és nagyon fáradékony voltam. Négy éves korom körül kórházról kórházra jártunk, végül a Heim Pál Gyermekkórházban mondták azt, hogy veseproblémám van és ebben az irányban induljunk tovább, így kerültünk a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikára, Dr. Visy Mária gondoskodó kezei közé. A további vizsgálatok után kiderült, hogy csak egy vesém van és az sem működik rendesen. A laborértékeim ekkor még nem voltak nagyon rosszak, rendszeres orvosi kontroll vizsgálat és néhány gyógyszer mellett ez az állapot így is maradt, egészen jól voltam – egy darabig. Aztán elkezdett folyamatosan romlani az állapotom és a laborértékeim azt mutatták, hogy a vesefunkcióm megállíthatatlanul romlik.

2003 őszétől szükség volt a művesekezelésre, ami esetemben hasi dialízis volt, Anyának naponta négyszer kellett „átmosnia” a hasamat, de közben tudtam iskolába járni, így nem maradtam barátok és közösség nélkül.  A hasi dialízist 9 hónapja végeztük, amikor

2004. április 19-én csoda történt. Megszólalt a Anya telefonja: veseriadó! 

Egy átlagos iskolai nap, aznap színházban voltunk az osztállyal és minden egészen jól alakult addig a pillanatig, amíg Anya meg nem jelent. Láttam az ijedtséget az arcán, tudtam, hogy valami fontos történik.  Nagyon gyorsan hazaszaladtunk, összepakoltunk és indultunk Budapestre, a Transzplantációs Klinikára. Itt Feszt Timi már ismerősként várt minket, rövid idő alatt nagyon sok vizsgálaton estem át, Timitől bátorításként kaptam egy Kinder tojást (amit akkor már csak nézhettem, hszen a műtét előtt már nem ehettem meg), majd a nővérektől érkezett egy „koktél”, amitől félig elaludtam.

Féltem, de mégis tudtam, hogy most valami jó dolog történik.

Betoltak a műtőbe, ahol Szabó Joe doktor tart karokkal várt.  A veseátültetés után nagy fájdalmakkal ébredtem, de ez nem számított: pisiltem! A transzplantáció sikeres volt, az állapotom is napról napra javult. Néhány óra múlva megehettem a Kinder tojásomat is.

Rövid lábadozás után hazatérhettem az otthonunkba, igaz, közösségbe még nem mehettem egy ideig, ezért magántanulóként folytattam az iskolát abban az évben. Pár hónap múlva a hasi katétert is eltávolították és már csak a transzplantáció hege maradt, ami mindig emlékeztet arra, hogy felelős vagyok azért a veséért, amit egy számomra ismeretlen Embertől kaptam, és remélem, hogy Ő is büszke rám odafentről.  2004. április 19-én minden évben ÉRTE ég a gyertyám.

Kiegyensúlyozott életet élek, a reggel- és este kötelező gyógyszereken kívül csak a 2-3 havonta kötelező orvosi kontroll vizsgálatok emlékeztetnek arra, hogy beteg voltam. Tökéletesek az eredményeim és nagyon remélem, hogy még sokáig tökéletesek is maradnak!

Sok rossz dolgon mentem keresztül, de úgy gondolom, hogy büszke lehetek magamra, mert végig tudtam csinálni! A szervátültetett fiatalok közössége és a programok rengeteg erőt adnak és segítenek, hiszen sorstársakkal vagyok körülvéve. Nagyon sok barátot szereztem és elmondhatom, hogy nem érezzük a transzplantáció miatt különcnek magunkat. Feszt Timi azt szokta nekünk mondani, hogy mi a transzplantációtól nem kevesebbek vagyunk, mint az egészséges társaink, hanem sokkal többek. Én azt hiszem, hogy igaza van.

Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget, legfőképpen annak az Ismeretlennek, akinek az új életemet köszönhetem, Feszt Timinek, hogy végig segített és mellettem állt és nem utolsósorban Szabó Joe doktornak a tökéletes vesét és a gyönyörű heget.

A legszebb 10. születésnapi ajándékom volt.

 

KÖSZÖNÖM!

Share This