„Azt szeretném tudatosítani az emberekben, hogy a szervátültetés tényleg életet ment. Én is ennek köszönhetem, hogy itt vagyok most. Sokan elutasítják, hogy a szerveiket vagy a családtagjaik szerveit felhasználják. Nem értem, miért, hisz így nyerhetne némi értelmet a halál. Ugyanez a helyzet a véradással is. Olyan kevesen veszik a fáradságot. Erre is óriási szükség van. Figyeljünk oda jobban egymásra!”

Ma már büszke vagyok a hegeimre

„Sokáig kerestem a választ, miért pont velem történt mindez? Mit ronthattam el? Már nem erre keresem a választ, inkább arra, miért maradtam életben. Nem tudom még pontosan, miért, csak azt tudom, több lettem. Talán nem fellengzős, ha azt mondom, bölcsebb lettem. Kaptam egy új lehetőséget. Most sokkal jobban értékelem az életet! Minden nap szeretnék valami tartalmasat tenni, és segíteni másoknak, akiknek ugyanez a sors jutott. Megtapasztaltam, milyen lehet meghalni. Én ettől már nem félek. Inkább csak attól, hogy nem leszek elég jó arra a feladatra, amiért életben maradtam.”

A 10 éves Tímea májátültetés után úszta le Európát

A 10 éves Sipos Tímea négyszeres Európa-bajnok úszó. Koraszülöttként jött a világra, és az első évét majdnem végig kórházban töltötte, végül 11 hónaposan új májat kapott. Ma már senki nem mondaná meg, milyen sok mindenen ment keresztül, amikor Timit úszni látja. Az iskola és az úszóedzés után előszeretettel biciklizik, fut, vagy éppen a spárgát gyakorolja.

Meghalt a májátültetés úttörője

Kilencvenéves korában meghalt Thomas Starzl amerikai sebész, aki 1963-ban a világon elsőként hajtott végre májátültetést emberen. A Pittsburghi Egyetem közleménye szerint Starzlt, aki az 1980-as évektől dolgozott az intézményben, a „transzplantációk atyjaként” emlegették, mivel munkájának eredményeként az „egykor kockázatos, ritka műtét mára biztonságos beavatkozássá vált”. Starzl 1963-ban végezte el az első májátültetést emberen, a páciens azonban elhunyt a műtét során. Ezután kifejlesztette a kilökődésgátló gyógyszerek egy újfajta keverékét, ennek köszönhetően1967-ben hajtotta végre az első sikere májtranszplantációt. A beavatkozással azóta emberek ezreinek életét sikerült megmenteni.

 

Share This