Magyarországon 2016-ig bezárólag több mint 9000 beteget transzplantáltak valamilyen szervvel. A szervátültetésre szoruló betegek száma szerte a világon meghaladja a rendelkezésre álló donorszervek számát. Hazánkban azonban tüdő esetében ez nem így van, a várólistán lévő betegek száma jóval a nemzetközi átlag alatt van. A rendelkezésre álló donorszervek száma tüdő esetében meghaladja a tüdőbeültetésre várakozó betegek számát.

Szervátültetett fiatalok mászták meg a Kilimandzsárót

Két magyar tüdőtranszplantált is megmászta a Kilimandzsárót. Az 5895 méter magas hegyet oxigénpalack nélkül mászták meg. A nemzetközi expedícióban 10 tüdőátültetett és 20 kísérő, orvos, gyógytornász mászta meg a csúcsot. Dr. Lang György, a csapat egyik orvosa azt mondta, ezzel a túrával azt akarták megmutatni, hogy ma már szervátültetés után is teljes életet lehet élni.

A cél az, hogy éljek

Paál Peti édesanyjának azt mondták, a fia körülbelül 1 évig fog élni. A cisztás fibrózisban szenvedő fiú állapota 21 éves korában romlásnak indult. Idén nyáron tüdőátültetésen esett át, amit a közösségi médiában több ezren követtek, szurkoltak neki. Vele és édesanyjával beszélgettünk Peti útjáról.

Új tüdővel a Kilimandzsáró tetejére

2017. júniusában nemzetközi expedíció indul tüdőtranszplantáltaknak a Kilimandzsáróra. A 2015-ben elindult, sikeres hazai tüdőtranszplanációs program is csatlakozott a kezdeményezéshez 2 transzplantálttal, 3 kísérő orvossal, 1 gyógytornásszal és 1 fotóssal vesznek részt a nem mindennapi kihíváson.

 

És ha nem sikerül … akkor vége van

Mindketten kaptunk egy új lehetőséget. Ha ez nincs, valószínűleg már nem élnénk. Ezért is mentünk neki a műtétnek úgy, hogy nem firtattuk a részleteket, mert teljesen mindegy volt. Mi van, ha nem sikerül… akkor vége van, ahogyan vége lenne enélkül a lehetőség nélkül is. Amikor megtörténik a műtét, annyira előtérbe kerülnek az új lehetőségek, maga az élet, hogy onnantól már nincs semmi más, csakis ez a fontos.

 

Két tüdőátültetés után az esküvőjére készül a fiatal nő

„21 éves voltam, amikor a tüdőm már a végét járta” – mesélte a 24 éves Lendvai Anna a Blikknek, majd hozzátette, még ebben az évben átesett az első tüdőátültetésén, Bécsben. „Addigra annyira leromlott az egészségi állapotom, hogy volt olyan év, amikor a 12 hónapból 9-et kórházban töltöttem” – teszi hozzá a fiatal lány.

Anna és családja az első átültetés után azt gondolta, a megpróbáltatásoknak legalább egy kis időre vége szakad, csakhogy az új szerv összeomlott: 100 százalékos kapacitás helyett mindössze 12 százalékban működött. „A szervátültetés alkalmával sajnos nem ritka szövődmény, hogy a szervezet kilöki a beültetett tüdőt” – ezt már dr. Bense Tamás háziorvos nyilatkozta a napilapnak, aki hozzátette, ilyenkor az elsődleges cél, hogy a beteg minél hamarabb új szervet kapjon.

 

A lány aki két tüdőátültetés után csúcsot hódított

Amikor Lendvai Anna úgy döntött, hogy megmássza a Kékestetőt, addigra már egy tüdőtranszplantáción túlesett és a másodikra várt, a veleszületett cisztás fibrózis nevű, igen veszélyes betegsége miatt. Szeptember 3-án családja és 300 betegtárs, barát és blogkövető kíséretében meghódította a csúcsot.

Share This