Két magyar szervátültetett fiatalember vett részt azon a kerékpáros túrán, amely idén 18. alkalommal került megrendezésre.  6 országból összesen 37 szervátültetett teljesítette kerékpárral a 295 km-es távot.
Közöttük a két magyar fiú:
Dávid, aki 12 éve májtranszplantált és nemrég tért haza a Szervátültetettek Európa Bajnokságáról, ahol ezüstéremmel zárta a virtuális triatlon versenyt, valamint Krisztián, aki Európában az egyetlen, aki egyszerre kapott tüdőt és májat (2015 novemberében), és aki tavaly a Kilimandzsárót megmászó tüdőtranszplantátl csapat – Team Lungary – tagja volt, előtte és azóta is fut és kerékpározik szabadidejében.
A két fiú autós kísérője Luca, aki szintén májtranszplantált, dolgozik, úszik és folyamatosan küldte nekünk a híreket Innsbruckból, következzen az Ő beszámolója.

 

 Berente Judit – a Magyar Szervátültetettek Szövetségének  elnöke – felvetette „Trappancs Timinek”, hogy Krisztiánnak nincs-e esetleg kedve egy több napos kerékpáros túrához? Krisztiánnak nem csak kedve volt, hanem ötlete is arra, hogy ne egyedül tekerjen: így lett Dávid – aki egyébként is triatlonozik – a kerékpáros társ. A fiúkat a nyár folyamán többször elkísértem egy-egy biciklis túrára már akkor annyira ügyesnek és szívósnak bizonyultak, hogy tudtam nem lesz gond az Euregiotour teljesítésével sem.

Az Euregiotour idén 18. alkalommal került megrendezésre. 6 ország közel 80 résztvevője köztük 37 szervátültetett sportoló vett részt a megmérettetésen. A túra célja a transzplantáció megismertetése az emberekkel, jobban mondva az, hogy az átültetés után is teljes élet élhető, sőt! Innsbruckból indult a csapat péntek reggel. Az első nap 155 kilométert tettek meg 1100 méter szintemelkedéssel az olaszországi Montagnáig.  Eleinte az eső próbálta hátráltatni őket, de az utolsó órákra kisütött a Nap és innentől kezdve jó időben haladtak végig. A második napi táv 85 kilométer volt Rovereto városáig, ez szintekben valamivel kímélőbb volt az előzőnél. A frissítő állomásoknál igazi olasz vendéglátás fogadta őket és persze varázslatos látvány. Az utolsó napra 50 kilométer és 800 méter szintemelkedés maradt hátra, a megfáradt csapatnak ez már igen nagy kihívást jelentett, de végül kisebb karcolásokkal, jó hangulatban vasárnap 13:30-kor érkeztek meg a Garda tónál fekvő Arcoba.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének Trappancs csapata a két biciklis fiúból állt, jómagam pedig kísérő voltam. Balogh Krisztián Péter 2,5 éve Európában az egyetlen, aki egyszerre kapott májat és tüdőt. Egyetemre jár, szabadidejében pedig fut és kerékpározik. Tavaly pedig ő is azok között a tüdőátültetettek között volt (Team Lungary), akik feljutottak a Kilimandzsáróra.
Déri Dávid 13 éve májátültetett fiatalember, dolgozik és sportol. Nem rég tért haza az idei Transzplantáltak és Dializáltak Európa bajnokságáról, ahol virtuális triatlonban a második helyen végzett.

Fantasztikus élmény volt elkísérni a fiúkat és végigélni velük a kezdeti ,,Én esőben biztosan nem biciklizem!” majd a ,,Húú szuper ez a túra, reméljük jövőre is lesz!” -közti átmenetet. Végig izgultam értük ezt a pár napot, de tudtam, hogy sikerülni fog mert nagyon kemény srácok! Mindig rájövök, hogy csodálatos mikre képes az ember. Szervátültetettként azt gondolom ez a teljesítmény még nagyobb erény. Nagyon büszke vagyok rájuk, kicsit még én is kedvet kaptam a bringázáshoz, na persze nem ilyen szinten 🙂

A kezdeti nyelvi nehézségek ellenére (nem nagyon beszéltek angolul a szervezők) végig nagyon vidám hangulatban teltek a napok, tartották az időket, tiszta rendezett szálláshelyeket biztosítottak, egyszóval szuper élmény volt, ami nem jöhetett volna létre a fiúk elhivatottsága, lelkesedése, na meg a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Trappancs Egyesület támogatása nélkül.

Mindig szívesen veszünk részt a határaink feszegetésében , így aztán bízom benne, hogy jövőre is elkísérhetem – az akár kibővült létszámú – csapatot.

Kőműves Luca

 

→ Tudtam, hogy sikerülni fog, mert nagyon kemények a srácok

 

Share This