A Trappancs csapatából

Balogh Péter Krisztián (kombinált tüdő+májtranszplantáció: 2015.)  és

Bogyor Tünde  (vesetranszplantáció: 2005.)

teljesítették a 113 km-es távot!

5 nap alatt 113 kilométert tett meg a szervtranszplantációs műtéteken átesett természetbarátok csoportja, amelynek tagjai idén először teljesítették hazánk egyik legjelentősebb többnapos, szervezett gyalogtúráját. A tüdő-, szív-, vese- és kombinált tüdő- és májátültetésen átesett fiatalok a Fjällräven Vándortúrán való részvételükkel arra hívták fel a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel és előkészülettel a szervtranszplantáltaknak sem kell lemondania a mozgás öröméről és arról, hogy teljes életet éljenek.

Magyarországon 1962 óta több mint 10 000, csak 2017-ben és 2018-ban pedig 804 szervtranszplantációs műtétet hajtottak végre.[1] A szervátültetettek rehabilitációjában egyebek mellett a mindennapi mozgás is szerepet játszik, az öt éve minden nyáron megrendezett vándortúrán résztvevő csoport ezt is hangsúlyozni kívánta. A szervezők által biztosított szakembereknek, valamint a csoportot kísérő orvosnak köszönhetően a csapat az esetleges vészhelyzetekre felkészülve indult el a Bakonyon és a Balaton-felvidéken át vezető gyalogtúrán.

A csapat számára a legnagyobb kihívást az első és az utolsó nap jelentette. Az első napot az akklimatizálódás, az utolsót pedig a nagy szintkülönbség tette nehezebbé. Az előírások betartásával, mint például a kizárólag palackozott víz, illetve hőkezelt ételek fogyasztásával a csapat sikeresen, életre szóló élményekkel gazdagodva teljesítette az utat. „Izgatottan vágtunk neki ennek az ötnapos kalandnak, hiszen mindannyian a természetjárás nagy rajongói vagyunk. Voltak nehéz pillanatok, de úgy érezzük, hogy az élmények mindenért kárpótolnak. Óriásai örömet jelentett az is, hogy itthon is megmutathattuk a nagyközönségnek, hogy ellenőrzött körülmények között komoly transzplantációs műtét után is van lehetőség többnapos, intenzív testmozgásra.” – mondta el Balogh Krisztián, a csapat kombinált szervtranszplantáción átesett tagja.

A túra szervezőjének, a Fjällrävennek nem a mostani az első kezdeményezése, amely a szervátültetettek rehabilitációját támogatja. A 2017. júniusában a nemzetközi Kilimanjaro Expedíció egyik támogatójaként prémium túrafelszereléseket biztosított a hétfős magyar csapatnak. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tüdőtranszplantált résztvevők és kísérőik sikeresen teljesítették a küldetést, és feljutottak a Kilimandzsáró 5895 méter magas csúcsára. „Célunk, hogy minél több emberrel megismertessük a természetjárás szépségeit, és lehetőséget teremtsünk arra, hogy biztonságban, egymásból erőt merítve küzdjük le a túrázás során felmerülő nehézségeket. Örömünkre szolgált, hogy az idei Fjällräven Vándortúrán ismét hangsúlyt fektethettünk a szervtranszplantáltak rehabilitációjára.” – mondta el Beszédes Zsolt, a Fjällräven értékesítési igazgatója, a túra egyik főszervezője.

A Fjällrävenről

1960-ban ÅkeNordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek. A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak. A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polart, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.

Bővebb információ: https://www.fjallraven.com/

Sajtókapcsolat: Bordács Kata, bordacs.kata@flowpr.hu

[1] http://www.ovsz.hu/oco/10000-szervatultetes-magyarorszagon

Share This