2022. május 21-én Hajdúszoboszlón került megrendezésre az Országos Speciális Úszó Diákolimpia, melyen több mint 120 versenyző ugrott vízbe közel 30 futamban.

A Trappancs májtranszplantált úszókból álló csapata 16 érmet szerzett (50 m gyors-, 100 m gyors-, 50 m mell-, 100 m mell- és 200 m gyorsúszásban), ezzel a Trappancs csapat az idei Diákolimpia legeredményesebb csapata lett.

A csapat vezetője Gyurkó Alexandra volt, aki egész nap terelgette a versenyzőket: Máté, Zoli, Ádám és Timi összesen 17 futamban vettek részt.

Máté 11 éves.

Veleszületett betegsége miatt néhány hónaposan már májtranszplantációra volt szüksége: édesapja májlebenye adott új esélyt az életre 6 hónapos korában. A kiválasztott IGAZI sportágat még nem találta meg, nehéz a döntés, mert mindenben nagyon ügyes. A Fodisz Országos Úszó Diákolimpiáján 50 méter gyorsúszásban, 50 méter mellúszásban és 100 méter mellúszásban indult. Mindent betartott, amit a csapatvezető – Gyurkó Alexandra – kért tőle a futamok előtt, nagyon figyelt és végül nagyon boldog volt: három aranyéremmel zárta a versenyt.

Zoli 17 éves.

Genetikai betegsége miatt 12 éves korában került májtranszplantációs várólistára, majd 14 évesen kapott új májat, új életet, új esélyt. Tanul, bulizik és időnként lelkesen sportol: teniszben és asztaliteniszben már megmutatta, hogy nagyon tehetséges, úszóversenyen most vett részt először. A Fodisz Országos Úszó Diákolimpiáján 50 méter gyorsúszásban, 50 méter mellúszásban, 100 méter gyorsúszásban és 100 méter mellúszásban indult. A csapatvezető – Alexandra – tanácsait megfogadva tartalékolta az erejét a 100 méteres számokban és végül 4 aranyérmet szerzett.

Timi 16 éves.

Veleszületett betegsége miatt 11 hónapos kora óta májtranszplantált. Már egészen kiskorában kiderült, hogy imádja a vizet, 4 éves kora óta úszik. Élete első nemzetközi versenyén – 2014-ben a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán – 2 arany- és 1 ezüstéremmel mutatkozott be az uszodában. Azóta megállíthatatlan és természetesen gőzerővel készül az augusztusi Oxfordban megrendezésre kerülő idei Európa Bajnokságra. A Fodisz Országos Úszó Diákolimpiáján 50- és 100 méter gyorsúszásban, 50- és 100 méter mellúszásban – saját februári és áprilisi idejét 2-, illetve 3 másodperccel megjavítva! – is aranyérmet szerzett, majd a verseny utolsó számaként 200 méter gyorsúszásban ezüstérmes lett.

Ádám 18 éves.

Veleszületett betegsége miatt fél éves korában édesanyja májlebenye mentette meg az életét a májának egy darabjával az életét. Kiskorától kezdve úszik, az első nemzetközi versenyén 2014-ben vett részt: Krakkóban a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán már dobogóra állhatott. Jelenleg tanul, aktuálisan érettségizik, mellette úszik és készül az augusztusi Oxfordban megrendezésre kerülő Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságára.

A Fodisz Országos Úszó Diákolimpiáján 50 méter gyorsúszásban, 50 méter mellúszásban, 100 méter gyorsúszásban, 100 méter mellúszásban és 200 méter gyorsúszásban indult, mellyel 4 aranyérmet szerzett.

A sikeres diákolimpiai szereplésünkhöz jelentős mértékben hozzájárult az úszócsapat vezetője:

Gyurkó Alexandra, aki

  • aki több mint 25 éve májtranszplantált,
  • több mint 15 éve úszik,
  • és aki néhány éve még a gyermekversenyzők között vett részt ugyanezen a versenyen.

A verseny teljes ideje alatt segítette a versenyzőket, figyelt mindenre és mindenkire, támogatta a versenyzőket, szurkolt, gratulált, ölelgetett és aki – amikor megtudtuk, hogy a Trappancs csapata lett az Országos Úszó Diákolimpia bajnok csapata (a legtöbb rajttal), azonnal – nagyon – vizes lett, mert „véletlenül” vízbe került.

A csodacsapat szurkolótábora is mindent megtett, hogy ilyen eredményes legyen ez a nap!

Share This