Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak.

A sikeres magyar versenyzők között szerepelhettek a szervátültetett fiatalok is

Domonkos Ádám 19 éves,

veleszületett májbetegsége miatt 6 hónapos kora óta májtranszplantált édesanyja májlebenye mentette meg az életét. Ádám már 7-8 éves korában megismerkedett az uszoda világával, amelyben otthon érezte magát. 2014 óta rendszeresen vesz részt szervátültetett sportolók számára megrendezett Európa Bajnokságon és Világjátékon – sikerrel. 

Az idei évben az Oxfordban megrendezésre kerülő Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán a 6. alkalommal képviselte Magyarországot. Az idei év rendkívül különlegesen alakult számára, hiszen először versenyzett a felnőtt mezőnyben, nem is akárhogyan: 50 méter és 100 méter mellúszásban a második helyen csapott a célba, míg 50 méter és 100 méteres gyorsúszásban a harmadik helyen végzett. Emellett oszlopos tagja volt a gyorsúszó váltónak, valamint a vegyes váltónak. Mindkét esetben a harmadik helyen sikerült célba érnie a magyar csapatnak.

Ádám így 2 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta az idei Európa Bajnokságot.

Sipos Tímea 16 éves úszólány,

aki veleszületett májbetegsége miatt 11 hónapos kora óta májtranszplantált. Egészen kiskorától úszik, hazai- és nemzetközi versenyeken is állhatott már a dobogó tetején, 2014-ben versenyzett először a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán. Azóta is a Trappancs Egyesület versenyzője, aki a PSN Zrt edzésein készül fel a versenyekre. Idén először versenyzett a felnőtt (16-29) mezőnyben:

100 méter hátúszásban nagyon vigyázott a korábbi Európa bajnoki címére és sikerült megvédenie, emellett 400 méter gyorsúszásban ezüstérmet, 50 m gyorsúszásban bronzérmet, valamint a 4×50 méteres gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerzett.

Nagy Réka 18 éves, a szervátültetett atlétacsapat legfiatalabb tagja.

Betegségét gyermekkorában diagnosztizálták, majd 2015-re elkerülhetetlenné vált a veseátültetés.

A betegsége évei alatt is futott, majd a sikeres szervátültetés után csatlakozott a Trappancs Egyesület sportolóihoz és kezdett el versenyszerűen atletizálni: a futó- és dobószámok rajongója és űzője. Rutinos versenyző, mind a Szervátültetettek Világjátékán, mind az Európa Bajnokságon szerzett már minden típusú érmet.

Ezen az Európa Bajnokságon versenyzett először a felnőtt mezőnyben: 400 méteres síkfutásban és gerelyhajításban ezüstérmet-, majd 800 méteres síkfutásban – új egyéni csúccsal – bronzérmet szerzett. Az 5 km-es utcai futásban – a csapat legfiatalabb atlétájaként bronzérmes lett. Az általa legjobban várt versenyszám a súlylökés volt, melyen sikerült a korosztályos Európa bajnoki címet megszereznie.

Réka így az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságát teljes éremkollekcióval zárta: 2 bronz-, 1 ezüst- és 1 aranyéremmel térhetett haza a versenyről.

Szabó Bence 18 éves sportoló, 2011 óta veseátültetett.

A sikeres veseátültetés óta iskolába jár, igyekszik teljes életet élni, és néhány éve csatlakozott a Trappancs Egyesület sportolói közé: az asztaliteniszre esett a választása. Hazai versenyeken már számtalanszor bizonyított, szorgalmas és fegyelmezett versenyzőként jutott el élete első nemzetközi versenyére Oxfordba.

Az asztaliteniszversenyek első napján az egyéni versenyeken a legjobb 8 között búcsúzott a mezőnytől, majd másnap a férfipárosok versenye nehéz helyzetet hozott a legfiatalabb, Európa Bajnokságon most először versenyző vesetranszplantált fiúknak: az egyik legnehezebb csoportba kerültek, ráadásul az első meccsüket a végül Európa Bajnokká vált magyar férfipárossal játszották. Hősiesen küzdöttek, rengeteget tanultak és végül felállhattak a dobogó harmadik fokára.

A legfiatalabb veseátültetett páros, Szabó Bence és a 17 éves, szintén veseátültetett asztaliteniszező társa és barátja – Móricz Barnabás – bronzérmesek lettek!

Móricz Barnabás 17 éves, kétszeres veseátültetett asztaliteniszező.

Az első veseátültetése 2008-ban történt – 3 éves korában, majd néhány év múlva szükség volt egy következőre: 2014-ben édesapja adta kisfiának egyik veséjét. Édesapja egészen fiatalkora óta asztaliteniszezik, a sport szeretete körülöleli az egész családot, így nem volt kérdés, hogy Barnabás is megpróbálja ezt az utat járni. Édesapja edzése mellett évek óta gyakorol, fejlődik, a Trappancs Egyesület versenyzőjeként a szervátültetettek hazai versenyrendszerében már többször sikeresen szerepelt. Élete első nemzetközi versenye volt ez az Európa Bajnokság, mely sok izgalmat, némi könnyet és még több örömöt hozott: Barnabás az egyéni asztalitenisz versenyeken ezüstérmet szerzett, majd a férfipárosok versenyében – 18 éves veseátültetett asztaliteniszező társával, Szabó Bencével – a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Tóth Roland tüdőátültetett dabasi sportoló.

7 éves korában diagnosztizálták cisztos fibrózis betegségét, mely miatt 2013-ban új tüdőt kapott.  

A sikeres tüdőátültetés után egy évvel már újra táncolt a Dabasi Táncszínházban, majd csatlakozott a Trappancs Egyesület csapatához és elkezdett asztaliteniszezni és röplabdázni, végül az asztaliteniszt teniszre cserélte. 

Rutinos versenyző, hazai és nemzetközi versenyeken is szerepelt már sikerrel,  

Ezen az Európa Bajnokságon az egyéni teniszversenyt a dobogó harmadik fokán zárta, majd a röplabdacsapat tagjaként ezüstérmet akasztottak a nyakába, így ezt a nemzetközi versenyt egy bronz- és egy ezüstéremmel zárta.  

Velkey-Guth Ádám veseátültetett, jelenleg dializált atléta

2007-ben történt vesetranszplantációja után csatlakozott a szervátültetett sportolókhoz és a Trappancs Egyesület csapatához: már többször volt a nemzetközi versenyek – Szervátültetettek Világjátéka, Szervültetettek Európa Bajnoksága – atlétika számaiban világ- és Európa-bajnok, utoljára 2018-ban Cagliary-ban a 2018-ban Olaszországban rendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán. 

A beültetett veséje az utolsó Európa Bajnokság után néhány hónappal elfáradt, így Ádám heti 3×4 óra művesekezelésre jár és veseátültetésre vár több mint 3 éve.  

Ennek ellenére a sport fontos szerepet játszik az életében. Korábban vesetranszplantált sportolóként, az idei évben dializált sportolóként mérethette meg magát a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Oxfordban. Ádám az atlétika pályán érzi otthon magát. A versenyek során az utolsó két napig kellett várnia, hogy ő is rajthoz állhasson. Már az első nap 3-szor is felállhatott a dobogóra:  az Európa bajnoki címeit nem adta senkinek: két aranyérmet és egy ezüstérmet akasztottak a nyakába. Ádám a 100 méteres síkfutásban volt korosztályában a legjobb, valamint gerelyhajításban senki nem tudott nála nagyobbat hajítani. Súlylökésben a második helyet szerezte meg. A második nap kislabda dobásban állt rajthoz, ebben a versenyszámban sem talált legyőzőre, így aranyéremmel zárta a versenyeket. Az egyik legsikeresebb versenyzőnk így összesen 3 aranyérmet és egy ezüstérmet nyert. 

Quittner Péter csontvelőtranszplantált sportoló,

akinek 2009-ben mentette meg az életét két csontvelő-transzplantáció. A betegsége előtti években vízilabdázott, de a csontvelőátültetés után inkább a szárazföldi sportok között kezdte el keresni az új útját, új életét. Csatlakozott a Trappancs Egyesület sportolói közé, először asztaliteniszezett, mellette röplabdázott, később mégis visszatért az uszodába, ahol 2019-ben sikerült világbajnoki címet is szereznie.  

Ezen az Európa Bajnokságon hétszer állhatott a dobogón: 

az uszodában 50 méter-,  100 méter- és 400 méter gyorsúszásban is ezüstérmet szerzett, valamint a 4×50 méteres gyorsváltó és a 4×50 méteres vegyesváltó tagjaként is bronzérmet akasztottak a nyakába.  

A röplabdacsapat tagjaként ezúttal ezüstérmet vihetett haza.  

A legfényesebb érmet az egyéni asztalitenisz verseny napja hozta el számára:  a 16-29 éves korosztályban megszerezte az Európa Bajnoki címet.  

Péter így 2 bronzéremmel, 4 ezüstéremmel és 1 aranyéremmel tért haza az Európa Bajnokságról. 

Mezei Gergő László kétszeres veseátültetett sportoló.  

2005-ben kapott először új vesét, néhány hónap múlva kezdett el fokozatosan, majd versenyszerűen atlétizálni. Hazai és nemzetközi versenyeken is rutinos és sikeres versenyző. 
2017-ben ismét veseátültetésre volt szüksége, ekkor nővére adta neki egyik veséjét. 
Fokozatosan tért vissza a versenyzéshez, a második veseátültetése óta ez az első Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága, amin részt vett. 

Az első megmérettetés számára ezen a versenyen az öt km-es utcai futás – mini-maraton – volt, melyen Gergő ezüstérmes lett, emellett a futócsapattal – Déri Dávid májtranszplantált triatlonistával és Zilaj Csaba csontvelőtranszplantált atlétával – is megszerezték a második helyezést. 

A 7 km-es kerékpáros időfutamon bronzérmes lett, majd a 28 km-es országúti kerékpározás versenyén sikerült megszereznie a korosztályos Európa bajnoki címet.  

Az atlétikapályán két Európa bajnoki címet is sikerült – hosszú évek után – „visszaszereznie”: 800 méteres síkfutásban és 1500 méteres síkfutásban is aranyérmes lett.  

Gergő éremkollekciója több mint teljes lett ezen az Európa bajnokságon: 3 aranyéremmel, 2 ezüstéremmel és 1 bronzéremmel zárta a nemzetközi versenyt.  

Hálás szívvel köszönjük mindenkinek,

aki hozzájárult ahhoz, hogy részt vehessünk a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán ebben az évben is.

Hálánkat fejezzük ki a Magyar Szervátültetettek Szövetségének, amiért ismét megtiszteltek minket azzal, hogy bekerültünk a Magyar Szervátültetett Válogatottba,

hálásak vagyunk edzőinknek, akik edzettek és felkészítettek minket a megmérettetésre, szakértelmükkel, motiváló szavaikkal és lelkesedésükkel vezettek minket.

Köszönjük támogatóinknak is, akik anyagi hozzájárulásukkal tették lehetővé, hogy részt vehessünk a nemzetközi versenyen, továbbá

köszönjük a sportolók családtagjainak is, akik a kulisszák mögött biztosították a támogatást és türelemmel fogadták a felkészülés során felmerülő kihívásokat.

Köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek!

Büszkeséggel tölt el bennünket sportolóink teljesítménye, akik lenyűgöző sikereket értek el az Európa Bajnokságon. Meggyőződésünk, hogy példájuk ösztönözni fogja az embereket, hogy szervátültetés után is éljenek aktív és kiegyensúlyozott életet.

… mert a szervátültetés életet ment!

Share This