A 45 ország részvételével Perth-ben megrendezett Világjátékon 19 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nemzeti válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott aranyérmet. 

Két új világrekord is került a magyar csapat neve mellé 

  • a 8 éve veseátültetett dobóatléta, Mihálovits Tamás súlylökésben a 2 évvel ezelőtti saját világcsúcsát döntötte meg, 
  • Pengő László szentesi szívátültetett úszó pedig 50 méter hátúszásban állított fel új korosztályos világrekordot a Szervátültetettek Világjátékán.

A sikeres magyar versenyzők között szerepeltek a Trappancs Egyesület versenyzői

A magyar csapat legfiatalabb és egyben az egyik legsikeresebb versenyzője a Trappancs Egyesület sportolója, Nagy Réka, aki 18 éves és 2015 óta veseátültetett.  A betegsége évei előtt és alatt is futott, a sikeres szervátültetés után csatlakozott a Trappancs Egyesület versenyzői közé, 2017-ben a spanyolországi, 2019-ben az angliai Szervátültetettek Világjátékának dobogóján állt.

Felnőtt mezőnyben most versenyzett először: a korábbi évekből tudta, hogy a 18-29 éves korosztályban erős ellenfelekre számíthat: rendkívül felkészült, fegyelmezett versenyző, aki örök küzdőként pontosan tudta, hogy hova szeretne állni a versenyek végén.

Az ausztráliai világjáték első versenyén, az 5 km-es utcai futáson a negyedik helyen érkezett célba, majd az atlétika verseny első napján megcélozta a dobogó felső fokát:

Súlylökésben – óriási csatával és néhány cm különbséggel – aranyérmet szerzett, 400 méter síkfutásban a dobogó második fokára állhatott.

Az atlétikaverseny második napján is szeretett volna a dobogó tetejére állni, így minden létező – és nem létező – erejét összeszedve – saját magát is meglepve – a 200 méteres síkfutás világbajnoki címét is elnyerte, levezetésnek pedig – hogy teljes legyen az éremkollekciója – megszerezte a távolugrás bronzérmét is.

Réka így egy 4. helyezéssel, 1 bronzéremmel, 1 ezüstéremmel és 2 aranyéremmel zárta a 2023-as Szervátültetettek Világjátékát és boldogan készül a következő hetekben az újabb megmérettetésre: az érettségire.

Kóka Zoltán 2007 óta vesetranszplantált asztaliteniszező

Egész életében sportolt, a veseátültetés után kézenfekvő volt számára, hogy szervátültetettként is folytatja, így csatlakozott a Trappancs Egyesület csapatához és végül az asztaliteniszre esett a választás több mint 10 évvel ezelőtt. Azóta rutinos versenyző, hazai és nemzetközi versenyeken is sikeres sportoló.  

A Szervátültetettek Világjátékán Zoli az egyéni asztalitenisz verseny erős mezőnyében, fegyelmezett, kitartó játékkal ezüstérmet szerzett.  

A férfipárosok versenyében – debreceni májtranszplantált asztaliteniszező társával, Krucsó Zsolttal – szintén ezüstérmet szereztek, a vegyespárosok versenyében – Dunakeszin élő társával, Szabó Gabriellával – a dobogó harmadik fokára állhatott. 

Kóka Zoltán a 2023-as Szervátültetettek Világjátékát két ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárta.  

Gyurkó Alexandra

veleszületett májbetegsége miatt 25 éve, 9 hónapos kora óta májtranszplantált. 1997 májusában édesanyja májlebenye adott neki új esélyt az élethez. Jelenleg német- és földrajz szakos tanárként dolgozik, mellette kisgyermekkora óta úszik, a Trappancs Egyesület versenyzőjeként világbajnoki és Európa bajnoki címeket is szerzett már az elmúlt 15 évben a szervátültetettek nemzetközi versenyrendszerében, valamint kétszer is az Év Parasportolójának választották kiemelkedő teljesítménye miatt. 

Az ausztráliai nemzetközi verseny azért is volt különleges számára, mert csapatvezetőként ugyan már a tavalyi Európa Bajnokságon debütált, de a Szervátültetettek Világjátékán most szerepelt először a magyar szervátültetett válogatott vezetői között.  

Az uszodában 100 méter gyorsúszásban a negyedik helyen végzett, majd az 50 méteres gyorsúszás finishében sikerült felúsznia a dobogóra: bronzérmet szerzett. 200-, és 400 méter gyorsúszásban sikerült a dobogón is feljebb úsznia: mindkét számban ezüstérmes lett.

Alexandra így a 2023-as Szervátültetettek Világjátékát egy bronzéremmel, 2 ezüstéremmel és egy rendkívül elégedett magyar csapattal a háta mögött zárta.

A magyar csapat legfiatalabb férfiversenyzője a Pestszentlőrinci Domonkos Ádám.  

Ádám még nincs 20 éves, veleszületett májbetegsége miatt 6 hónapos kora óta májtranszplantált: édesanyja májlebenye mentette meg az életét.  Már 7-8 éves korában megismerkedett az uszoda világával, amelyben otthon érezte magát. 2014 óta rendszeresen vesz részt szervátültetett sportolók számára megrendezett Európa Bajnokságon és Világjátékon – sikerrel.  A tavaly érettségizett, majd az  Oxfordban megrendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságáról 2 ezüst- és 5 bronzéremmel tért haza.  

Egyetemre jár, úszik és fut, felkészülését a Fradi triatlon szakosztályához csatlakozva végzi. 

Az idei Szervátültetettek Világjátékán versenyzett először a felnőtt mezőnyben.  

Az 5 km-es utcai futáson korosztályában az ötödik helyen végzett, melyen csapattársaival – a csontvelőtranszplantált Zilaj Csabával, valamint a vesetranszplantált Mezei Gergővel – megszerezték a csapatok versenyének bronzérmét.  

Az uszodában többször is a dobogóra állhatott: 50 méter gyorsúszásban bronzérmes lett, majd 50 méter mellúszásban, 100 méter gyorsúszásban is másodikként csapott a célba. 50 méter hátúszásban 5 századdal maradt le Argentín ellenfelétől, így ekkor is a dobogó második fokára állhatott.  

Összesítve Ádám ezen a Világjátékon 3 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett.  

A kétszeres veseátültetett  Mezei Gergő

felkészülését sérülések nehezítették, de rendkívül boldog tért haza Ausztráliából: 10 év elteltével ismét a világbajnoki dobogón állhatott: 2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett. 800 méter síkfutásban és 1500 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott, a mini-maraton versenyen egyénileg ezüstérmet-, majd a mini-maraton csapat tagjaként bronzérmet akasztottak a nyakába. A 10 km-es kerékpár versenyen (Time Trial) bronzérmet, a 30 km-es országúti kerékpáros futamon ezüstérmet szerzett.

Szeretnénk őszinte köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak minket a Szervátültetettek Világjátékára való kijutásban.

Köszönjük a Magyar Szervátültetettek Szövetségének a bizalmat, hogy idén is a válogatott tagjai lehettünk,

köszönjük edzőinknek, hogy fáradhatatlanul edzettek bennünket, felkészítettek a versenyre, szakmai tanácsaikkal, motivációikkal, lelkesedésükkel inspiráltak bennünket.

Köszönjük támogatóinknak, hogy nagylelkű támogatásukkal lehetővé tették a versenyen való részvételünket, valamint

Köszönjük a sportolók családtagjainak, akik a háttérben támogatták őket és türelmesen viselték a felkészüléssel járó nehézségeket.

Köszönjük mindenkinek!

Büszkék vagyunk sportolóinkra, akik kiváló eredményeket értek el a Világjátékon. Hisszük, hogy példájuk inspirál másokat is arra, hogy a szervátültetés után is aktív és teljes életet éljenek.

Share This