1973. november 16-án hajtották végre az első két agyhalottból származó veseátültetést, ami mérföldkőnek számított a magyar transzplantációs medicina történetében. Ezzel a programmal több ezer ember kapott új esélyt az életre.

Az ünnepi eseményen a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján tartottak előadásokat a program kiemelkedő alakjai,Prof. dr. Darvas Katalin, Prof. dr. Petrányi Győző és Prof. dr. Perner Ferenc, valamint Dr. Kovács János Balázs. A hallgatóság betekintést nyert az elmúlt fél évszázad eredményeibe és kihívásaiba, felelevenedtek a program hőskorszakának emlékei, a kezdeti nehézségek és az elért sikerek.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Perner professzor, az első magyarországi veseátültetés vezetője megemlékezett az 1973-as napról, kiemelve a műtét izgalmait és felelősségét. Elmesélte az első beteg történetét, aki 20 évig élt az átültetett vesével, de megemlékezett a második beteg tragikus sorsáról is. Ez az esemény örökké emlékeztette őt arra, hogy a veseátültetés nem csoda, hanem egy komoly beavatkozás, kockázatokkal és szövődményekkel.

A megható előadásokat vastaps követte, majd Prof. Dr. Perner Ferenc vágta fel a vese alakú tortát.

Néhány nap múlva Langer Professzor Úr meghívására a Péterfy Sándor utcai Kórház Sebészeti Osztályán az évforduló alkalmából egy hosszabb előadást is végig hallgathattunk Perner Professzor Úrtól, a „Világunk dolgai az orvos szemével – nemcsak rezidenseknek” előadássorozaton.

Péterfy Sándor utcai Kórház – „Világunk dolgai az orvos szemével – nemcsak rezidenseknek”
Fotó: Szekeres Máté / MSZSZ

A veseátültetési program 50 éves évfordulója nem csupán a múlt ünneplése volt, hanem a jövőbe vetett hit és remény kifejezése is. A magyar veseátültetési program továbbra is életeket ment meg és reményt ad a krónikus vesebetegek számára.

Share This